Medtech bedrijven, Beyond, Academy for Medical Devices and Logistics

Medtech bedrijven schreeuwen om goed personeel

Ruim 50 bedrijven in de medtech-sector hebben hun Europese distributiecentra in Zuid-Limburg gevestigd. Ze kiezen voor de regio vanwege de gunstige ligging en het ruime aanbod van alle transportmodaliteiten: luchthavens, barge terminals en multimodale terminals. De bedrijven groeien sterk en schreeuwen om kwalitatief en kwantitatief personeel. Een aantal bedrijven (Abbott Vascular, Boston Scientific, DocMorris en Medtronic) probeert dit probleem samen op te lossen, onder meer door opleidingen op maat aan te bieden. LED ondersteunt dit initiatief. 

Het eerste succes van de samenwerkende bedrijven is de oprichting van ‘Beyond, Academy for Medical Devices and Logistics’. Beyond schoolt huidige werknemers via op maat gemaakte MBO2-opleidingen. Nu gaan de bedrijven een stapje verder. In het project Zijinstroom Medtech worden potentiële medewerkers uit de bestanden van de Sociale Dienst, UWV of andere zijinstroom-kanalen geselecteerd. Omdat de medtech logistiek specifieke vaardigheden vereist, kunnen deze mensen echter niet direct aan de slag. Ze krijgen daarom eerst een opleiding in een zogenaamd ‘voorportaalbedrijf’.

Van voorportaal naar vast contract

Eagle Simrax in Kerkrade, producent van hydrodynamische afdichten voor de automobiel en –huishoudindustrie, fungeert als voorportaalbedrijf. Eagle Simrax werkt al jaren samen met WOZL (Werkvoorziening Oostelijk Zuid-Limburg) en beschikt daardoor over ervaring met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de juiste structuur om hen te begeleiden. Het bedrijf heeft bovendien zes logistieke processen die veel overeenkomsten vertonen met de logistieke processen in de medtech. Kandidaten volgen bij Eagle Simrax een training van drie maanden. Nadat ze deze succesvol hebben afgerond, krijgen ze een contract bij Manpower en gaan ze aan de slag bij een MedTech-bedrijf. Dan start ook de vervolgopleiding, die speciaal voor hen wordt ontwikkeld door Leeuwenborgh en de bedrijven. Deze opleiding, qua curriculum en werkwijze zeer innovatief, wordt ontwikkeld met financiering van LED.

30 – 50 mensen per jaar

De eerste deelnemers zijn op 6 maart j.l. bij Eagle Simrax gestart. Het is de bedoeling dat nog voor de zomer minimaal 15 mensen in het project zijn ingestroomd. De verwachting is dat er jaarlijks zo’n 30 tot 50 mensen kunnen uitstromen naar de MedTech-bedrijven in de regio.