Innovatief arbeidsmarktproject, beyond, medtech

Innovatief arbeidsmarktproject medische logistiek: eerste diploma’s uitgereikt!

Vorig jaar maart zijn de eerste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gestart met een zeer innovatief arbeidsmarktproject. Doelstelling is dat deze mensen duurzaam met een diploma uitstromen naar een baan in de Medische Logistiek.

De eerste 6 deelnemers werden gisteren (12 juni 2018) beloond met hun MBO-diploma. Al eerder konden ze rekenen op een baan via uitzender Manpower bij één van de beyond bedrijven. Binnen beyond hebben 4 grote bedrijven die medische devices en medicijnen over de hele wereld distribueren samen de handschoen opgepakt (Medtronic, DocMorris, Boston Scientific, Abbott Vascular); zij werken nauw samen om ervoor te zorgen dat ze voor de lange termijn voldoende arbeidskrachten met de juiste competenties beschikbaar hebben.

Het samenwerkingsverband beyond bestaat verder uit 2 uitzendorganisaties (Flexpoint en Manpower), de Gemeente Heerlen, EKK Eagle Simrax en de regionale opleider ROC Leeuwenborgh.

Het arbeidsmarktproject is uniek in Nederland. “Het programma bestaat uit 2 fasen. De kandidaten stromen in een voorportaal. Dit is ingericht bij EKK Eagle Simrax. Daar werken en leren de kandidaten aan beroeps- en werknemersvaardigheden in de reële beroepspraktijk. De kandidaten worden daarnaast begeleid op sociaal-maatschappelijk vlak. In het voorportaal starten ze met de MBO-opleiding. Na ongeveer 3 maanden krijgen de kandidaten een baan bij Manpower en maken ze de stap naar 1 van de Medische Logistiek bedrijven. Daar ronden ze hun opleiding via training on the job af”. Aldus Bart Hermans, opleidingsmanager Logistiek van het ROC Leeuwenborgh.

Wethouder Martin de Beer, gemeente Heerlen, geeft het belang voor de regio aan: “Medische Logistiek is zeer belangrijk voor Zuid-Limburg. De branche zorgt voor een enorme economische boost in de regio en veel werkgelegenheid; ze groeit met honderden nieuwe banen per jaar. Als deze banen deels worden ingevuld door mensen die al langer aan de kant staan is dat een geweldige extra winst”

Bart Hermans, geeft aan dat er nog vele diploma’s gaan volgen. “Maandelijks stromen er mensen in en het voorportaal in en maandelijks maken ze dus ook de stap naar partner bedrijven. De intentie is om naast om in de nabije toekomst extra voorportalen in te richten om aan behoefte vaan de bedrijven te voldoen. Wij sluiten met ons onderwijs zo aan op de behoeften van de regio. Zo moet het zijn”.