inburgeren en leren, beyond, beyond medtech,

Werken, leren en inburgeren! Voor het eerst is het voor nieuwkomers in Nederland mogelijk om te werken, te leren en in te burgeren tegelijk. Abel, Dawit, Salah, Khalid en Khaldoun gaan deze week aan de slag bij medtechbedrijf Medtronic in Heerlen. Ze krijgen een interne opleiding en vervolgen de inburgeringscursus die ze eerder dit jaar begonnen. ‘Over een jaar hebben jullie je diploma, heb je je inburgeringscursus voltooid en heb je een baan’, zegt initiatiefnemer Sikko Zoer van Medtronic op hun eerste dag.

‘Samen gaan we ervoor’
De vijf nieuwkomers verschenen maandag bij hun nieuwe werkgever Medtronic vol verwachting aan de start van een speciaal voor hen ontwikkeld traject. Falko Houben, Sustainability Manager bij Medtronic, stond aan de wieg ervan. “De eerste fase is een ‘voorportaal’, waarin de deelnemers met behoud van uitkering starten met een MBO1 opleiding. Na drie maanden stromen ze door en bestaat hun werkweek uit drie dagen werken, een inburgeringsdag en een dag opleiding waarin ze ook intensief geholpen worden de Nederlandse taal te leren. We zijn er trots op dat we nu na een lange voorbereiding van start gaan, het resultaat van een unieke samenwerking. We hebben daarom ook als motto: Samen gaan we ervoor.”

Niemand hoeft aan de kant te staan
Het project kwam tot stand dankzij het Zuid-Limburgse samenwerkingsverband ‘beyond’, van onder andere gemeente, provincie, werkgevers en onderwijsinstellingen. “Dit project helpt mensen die door hun taal- en opleidingsachterstand niet vanzelfsprekend een baan vinden, en past volledig bij de doelstelling die we hebben met beyond: kansen creëren voor de arbeidsmarkt in onze regio,” zegt Wethouder van Heerlen Martin de Beer. “Dat doen we voor inwoners van Heerlen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, dat deden we ook voor statushouders en nu dus ook voor mensen die nog aan het inburgeren zijn. In het samenwerkingsverband zetten alle partijen zich ervoor in dat niemand in Zuid-Limburg aan de kant hoeft te staan.”

‘We krijgen er fantastische collega’s bij’
Sikko Zoer, Vice President Global Supply Chain bij Medtronic, kijkt met trots naar de successen die tot nu toe door de samenwerkingspartners zijn behaald. “We begonnen in 2015 in huis met een MBOopleiding tot logistiek medewerker en inmiddels hebben al zo’n 150 mensen hun diploma gehaald. 90% van hen werkt nog altijd bij Medtronic, sommigen zijn al doorgegroeid tot supervisor. We zien dat we mensen een toekomst geven, en krijgen er fantastische medewerkers bij. Het traject waar Abel, Dawit, Salah, Khalid en Khaldoun aan beginnen, gaat door op diezelfde basis.”

Inburgeren duurt soms te lang
Voor de samenwerkingspartners en de deelnemers zijn ook de maatschappelijke voordelen een belangrijke drijfveer. Bart Hermans, opleidingsmanager bij het Vista College, noemt bijvoorbeeld de sociale inclusie. “Inburgeren in Nederland duurt soms te lang. Dat maakt het voor nieuwkomers niet makkelijk om een plek te bemachtigen in het sociale leven. In dit traject leren mensen onder intensieve begeleiding de taal, de cultuur en hoe we hier werken in heel korte tijd. Dat vergroot hun kansen op succes. Daarom hebben we er alle vertrouwen in dat dit project een succes wordt. Samen gaan we ervoor.”