beyond, medtech, medische logistiek, samenwerken, succesverhaal, abbott

Zes jaar geleden vluchtte Norman Rutagyengwa van Uganda naar Nederland. Hij vond dankzij het bijzonder project beyond een baan als logistiek medewerker bij Abbott in Heerlen en wil niets liever dan verder leren op het gebied van logistiek.

Beyond is een unieke samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs in de regio Limburg. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben zij de handen ineengeslagen: ze bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een traject aan, waarbij Manpower ze in samenwerking met ROC Leeuwenborgh een opleidingstraject en werk aanbiedt. De deelnemers gaan eerst aan de slag bij Eagle Simrax, een distributiecentrum in de automotive. Ze volgen daar de opleiding Logistiek medewerker op mbo-1 niveau en krijgen er intensieve operationele en psychologische begeleiding. Van daaruit stromen ze door naar MedTech-bedrijven in de regio die aangesloten zijn bij beyond, waaronder ook Abbott.

Vastbesloten
In Uganda studeerde Norman economie, maar die opleiding heeft hij niet kunnen afmaken. In Nederland kwam hij in een asielzoekerscentrum in Venlo terecht. Tijdens zijn asielprocedure volgde Norman Nederlandse les. “Het leren van de taal ging me goed af. Maar het moeilijkste vond ik om de mensen op straat te kunnen verstaan, vanwege al die verschillende uitspraken en dialecten.” Norman wilde ook graag aan het werk in Nederland, maar de zoektocht naar een baan verliep moeizaam. Tot hij begin 2017 via het uitzendbureau in contact kwam met beyond. Na drie maanden bij Eagle Simrax in Kerkrade kon Norman in juli 2017 bij Abbott in Heerlen aan de slag, terwijl hij naast zijn werk de opleiding logistiek medewerker volgde. “Ik moest erg wennen aan de combinatie van werken en leren. Het vergt veel energie en discipline om na een late dienst nog de boeken in te duiken en aan opdrachten te werken. Maar ik was vastbesloten op mijn mbo-diploma te behalen”, zegt Norman.

Kansen grijpen
Het werken bij Abbott kostte in het begin ook veel energie: Norman moest nog wennen aan alle nieuwe systemen, procedures en collega’s. “Op mijn eerste werkdag leerde ik voorraden bijvullen. Vervolgens heb ik mijn skills verder kunnen ontwikkelen, onder andere op het gebied van order picking en export packing. Op dit moment werk ik in de export packing, waarvoor ik in maart nog een meerdaagse training volgde.” Norman hoopt in de toekomst zoveel mogelijk nieuwe skills op het gebied van logistiek te kunnen leren: “Ik wil niets liever dan verder leren bij Abbott. Ik wil alles leren op het gebied van logistiek, dus zodra er een kans voorbijkomt zal ik die met beide handen grijpen”, zegt hij. Zijn baan als logistiek medewerker bevalt hem erg goed. “We werken met vroege en late diensten, die elke week wisselen. Maar als ik aan mijn baas vraag of ik een dienst mag ruilen, dan is dat meestal geen probleem. Die flexibiliteit vind ik erg prettig. Ook heb ik aardige en behulpzame collega’s. De meeste collega’s werken al jaren bij Abbott, waardoor ze veel kennis en ervaring hebben. Daar leer ik ontzettend veel van.”

Dankbaar
Mede dankzij zijn baan bij Abbott heeft Norman het steeds meer naar zijn zin in Nederland. “Ik ben de mensen van beyond erg dankbaar dat ik dit traject mocht volgen. Ook wil ik Abbott bedanken voor alle kansen en mogelijkheden die ze mij biedt. Zonder Abbott had ik nu misschien nog steeds naar een baan gezocht.”

Waarom beyond?
Logistiek en MedTech zijn twee van de vijf speerpunten in het economische beleid van de provincie Limburg. Vanwege de centrale ligging is Limburg een logistieke hotspot en maar liefst 11,6% van de beroepsbevolking is werkzaam in de (MedTech-)logistiek. Het grote aantal MedTech- en Medical Supply Chain-bedrijven dat gevestigd is in Limburg zorgt voor een continue vraag naar hoogwaardige logistieke diensten, en dus ook voor een continue vraag naar voldoende opgeleide en competente medewerkers. Door de positionering van Limburg als kennisregio voor de MedTech-industrie te versterken, worden er nieuwe kansen gecreëerd en wordt niet alleen de medisch-logistieke sector aantrekkelijker, maar ook de regio zelf!